TIP-partners Belastingdienst, Visma Connect, Cleverbase en PKIsigning testten tijdens een Proof-of-Concept de werking van het gebruik en de controle van seals in het klant-tot-klant proces voor het ophalen van VIA-gegevens. De geteste use case richtte zich op een fiscaal dienstverlener die via een softwarepakket de ‘Vooringevulde aangifte’ gegevens (VIA) opvraagt voor zijn klant, tot en met het ontvangen van de – door de Belastingdienst verzegelde – VIA-gegevens. Er zijn twee situaties getest: toegangsmanagement met behulp van een machtigingsregister en toegang met een bevoegdheidsverklaring uitgegeven door degene van wie de VIA-gegevens worden opgevraagd; een TIP PoC presentatie zogenaamde peer-to-peer machtiging. In dit filmpje en deze presentatie worden de proef en resultaten toegelicht. Op zoek naar de Engelse versie? Hier vind je de versie met Nederlandse tekst en Engelse ondertiteling.
De werkgroep Kennis heeft een toetsingskader opgesteld voor aanbieders van diensten binnen het TIP-ecosysteem, specifiek gericht op de handelingsomgeving. Een handelingsomgeving stelt natuurlijke personen in staat om handelingen met rechtsgevolgen te verrichten voor een specifieke actor. Feedback kunt u geven via LinkedIn, zoals vermeld in de documenten, of per e-mail naar info@trustedinformationpartners.nl. De 1.0-versies volgen bij de eerste implementatie.
Bekijk het toestskader: TIP assessmentframework for acting spaces 0.91 voor publicatie
De Europese verordening voor digitale identiteit (eIDAS 2.0) maakt het makkelijk digitaal iets te kunnen bewijzen, bijvoorbeeld dat je een diploma hebt, arts of accountant bent of een bevoegd bestuurder van een bedrijf. Een andere benaming voor dit digitale bewijs is een elektronische attestatie.
Voor de TIP zijn elektronische attestaties belangrijk om vanuit een bepaalde rol of met bewijs van bevoegdheid te ondertekenen. Bijvoorbeeld: als notaris of gemachtigd bestuurder van een contract. Dit gebeurt op dit moment met zogenaamde beroepscertificaten. De combinatie van attestaties en gekwalificeerde elektronische handtekeningen kan de waarde en betrouwbaarheid van het online ecosysteem vergroten.
Eind mei 2024 heeft een aantal TIP-partners de mogelijkheid van ondertekenen met een kwalificatie technisch beproefd in een driedaagse ‘pressure cooker’. De demo en uitkomsten zijn gepresenteerd in een kennissessie op 14 juni. Klik hier voor de beschrijving van de casus inclusief uitkomsten en linkjes naar verschillende onderwerpen die zijn besproken tijdens de live demo.
De werkgroep Techniek heeft een viertal documenten opgesteld over algemene basisprincipes en -functionaliteiten voor ondertekenen, valideren en bewaren. Feedback kan worden gegeven via LinkedIn, zoals in de documenten vermeld. U kunt er ook voor kiezen commentaar te mailen naar info@trustedinformationpartners.nl. Bij de eerste implementatie volgen de 1.0 versies.
Een veilige en betrouwbare digitale identiteit is essentieel voor de Nederlandse samenleving.
In Nederland zijn private en publieke partijen een initiatief gestart om een vertrouwd ecosysteem op te zetten dat bijdraagt aan zo’n veilige en betrouwbare digitale identiteit.
In dit document worden de basisfunctionaliteiten beschreven die nodig zijn voor een volwassen en volledig functionerend (trust) ecosysteem.
TIP in het kort: wat is het belang van TIP? Hoe maakt TIP de volgende stap in de digitalisering van onze samenleving, en waarom is vertrouwen daarin essentieel?